«

»

Jul
25

Waar komt de huisstofmijt het meeste voor?

Leefgebied van de huisstofmijt

De huisstofmijt (dermatophagoides pteronyssinus) is een microscopisch klein beestje, dat goed rendeert in vooral een stoffige omgeving. Bij temperaturen rond de 20-25 graden celsius en een luchtvochtigheid van bij voorkeur 50 tot 75%. Dat is in het kort de condities van het leefgebied van een huisstofmijt. In principe komt de huisstofmijt overal ter wereld voor, met uitzondering van gebieden op grote hoogte. Daar plant de huisstofmijt zich moeilijk voort. Je hebt nooit een enkele huisstofmijt in huis, nee je hebt er meteen heel veel. Om u een indruk te geven, in één gram stof uit een matras kan de huisstofmijt wel duizenden keren voorkomen. De huisstofmijt leeft gemiddeld tussen de twee en de vier maanden. In dat leven produceert een vrouwtjes huismijt tot wel 300 eitjes. Met andere woorden, het breidt zich wel erg snel uit.

In huis

Gezien de voorkeuren van de huisstofmijt zullen de mijt dus niet buiten maar binnen in huis aantreffen. Lekker warm, goede luchtvochtigheid en genoeg stof. Belangrijker nog, ook genoeg te eten. De huisstofmijt leeft (o.a.) van de huidschilfers van mensen. Dus op de plaatsen waar dit allemaal samenkomt zullen we de meeste huismijten tegenkomen. Denk dan vooral aan de slaapkamer (matrassen, dekbedden en kussens), maar ook aan stoffen vloerbedekking, stoffen zitbanken etc. Mede als gevolg van goede isolatie van veel huizen en de uitvinding van de centrale verwarming is de temperatuur in huis redelijk constant. Isolatie betekent vaak ook een hogere luchtvochtigheid, zeker wanneer er onvoldoende wordt geventileerd. Kortom, de huisstofmijt voelt zich al snel lekker thuis in onze directe omgeving, want alle ingredienten voor een fijn leven zijn aanwezig!

Hoe is de huisstofmijt te bestrijden?

Bestrijding van de huisstofmijt kan noodzakelijk worden, wanneer u aanleg hebt voor een huisstofmijtallergie. Veel niezen, rooddoorlopen ogen, tranende ogen, verstopte neus, allemaal kenmerken van een allergie voor de huisstofmijt. En zo’n allergie mag u niet onderschatten. Die kan makkelijk chronisch worden en zelfs tot astma leiden. De bestrijding van de huisstofmijt is best lastig. Het beestje is met het blote oog niet waarneembaar en het zijn er enorm veel! Toch zijn er wel manieren om de huisstofmijt te lijf te gaan. Klik hier voor een overzicht.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>