«

»

Jul
25

Waarom kan de huisstofmijt schadelijk zijn voor de gezondheid?

Is huisstofmijt schadelijk voor onze gezondheid?

De huisstofmijt bestaat al heel lang. Hoe lang exact weten we niet eens. 90% van de mensen in de westerse wereld kunnen ook zonder problemen leven met huisstofmijt in hun omgeving. Echter maarliefst 10% niet! We weten pas sinds een jaar of veertig dat huisstofmijt een allergische reactie kan veroorzaken. Dankzij de onderzoeker, de Leidense allergoloog Dr Reindert Voorhorst, die voor het eerst in 1963 heeft vast kunnen stellen dat er zoiets als een huisstofmijtallergie bestaat en dat inderdaad de huisstofmijt daarvoor verantwoordelijk is. Beter gezegd, de uitwerpselen van de huisstofmijt.

Vroeger was huisstofmijt geen thema

Voor de zestiger jaren was huisstofmijt niet echt een thema. Niet zo verwonderlijk. Pas toen deden de eerste centrale verwarmingen hun intrede en nog later zijn we begonnen met het isoleren van huizen. Allemaal op zichzelf goede ontwikkelingen, maar tegelijk daarmee hebben we ons huis uitermate geschikt gemaakt als verblijfplaats voor de huisstofmijt. De huisstofmijtallergie dient wel degelijk serieus te worden genomen. Deze allergie kan gemakkelijk chronisch worden en zelfs leiden tot astma!

Wat kunnen we tegen de huisstofmijt doen

Als we eenmaal weten waar de huisstofmijt het liefste zit kunnen we beginnen met de bestrijding ervan. Vooropgesteld, de huisstofmijt laat zich niet zomaar uitroeien. Het is een voor het oog niet zichtbaar diertje, dat in de kleinste hoekjes kruipt. En als we zeggen dat de mijt het liefst in een stoffige omgeving verkeert, betekent dit nog niet dat in die omgeving de stofvlokken om je oren vliegen. ook de stof moet in verhouding worden gezien met de afmeting van het diertje. Met andere woorden, een ruimte kan er prima schoon uitzien en toch veel huisstofmijt bevatten. Oppervlakkig reinigen is dus niet voldoende.

Te gebruiken materialen

Het beste is om materialen te gebruiken waarop weinig stof blijft liggen, danwel makkelijk te verwijderen is. Op de vloer betekent dit geen stoffen vloerbedekking, maar laminaat, parket etc. Liever geen stoffen meubelen, maar bijvoorbeeld leer of kunststof. Op het bed geen katoenen lakens, dekbedovertrekken e.d., maar syntetiche materialen, die zich ook goed laten wassen. Er bestaan veel aangepaste materialen om indien u last heeft van een huisstofmijtallergie, dit beter te kunnen bestrijden. Daarnaast bestaan handige hulpmiddelen om de huisstofmijt te bestrijden. Daar kunt u hier meer over lezen.

Allergisch voor de huisstofmijt

Heeft u dermate last van de huisstofmijt dat u er lichamelijke klachten van krijgt en helpt het extra reinigen niet, bestaan er medicijnen om dit te bestrijden. Daarvoor is het wel verstandig om de huisarts te raadplegen. Want in de eerste plaats zult u moeten laten vaststellen dat het de huisstofmijt is die de allergie oproept. Hooikoorts en huisstofmijtallergie hebben bijvoorbeeld redelijk gelijke symptomen, maar vragen wel een andere behandeling. Ga daarom vooral niet zelf dokteren, maar laat de huisarts een allergietest doen!

Van de huisstofmijtallergie afkomen

Er bestaat een manier om de huisstofmijt grondig aan te pakken en te verwijderen uit je huis. Dat is de kortste weg om van de allergie af te komen. Er is een speciaal voor dit doel ontwikkelde spray, die definitief afrekent met de huisstofmijt. BIO Insektal heet het product. Een volkomen biologisch en milieuvriendelijke spray die zeer effectief en lang werkend is. Lees hier verder.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>