»

Jul
25

Wat is precies een huisstofmijt?

De huisstofmijt

De huisstofmijt behoort tot de mijten. Mijten (Acariformes) noemen we ook wel geleedpotigen. Geleedpotigen zijn herkenbaar aan het lijfje. Zij bestaan uit één gedeelte. In tegenstelling tot bijvoorbeeld insekten en spinnen, die wel twee tot drie geledingen hebben. De huisstofmijt (dermatophagoides pteronyssinus) is een achtpotig diertje. Met het blote oog niet waarneembaar, zo klein zijn ze. De meest voorkomende huisstofmijt is ca. 0,3 milimeter groot. Sterk vergroot ziet u hier een afbeelding van de beestjes. In de volksmond noemen we ze ook wel huismijt.

Overal komt de huisstofmijt voor

Dit kleine besstje komt eigenlijk overal ter wereld voor. Ongeacht het klimaat. Met uitzondering van  gebieden op grote hoogte want daar heeft de huisstofmijt moeite met de voortplanting. De huisstofmijt leeft van menselijke huidschilfers. Het beestje voelt zich het beste onder een gemidelde temperatuur van rond de 20-25 graden en het liefst een luchtvochtigheid van 50 tot 75% en in een stoffige omgeving. Het zal dus een leefplek zoeken die voldoet aan deze eisen. Dat wetende is het geen wonder dat we de huisstofmijt veel zullen aantreffen in de slaapkamer. Maar niet alleen de slaapkamer. Stoffen vloerbedekking in huis, kleden, stoffen bankstellen, e.d. zijn goede leefplekken voor deze huismijt.

Ventileren

De meeste woningen zijn tegenwoordig goed geisoleerd. Het gevolg is een gelijkmatige temperatuur en meestal te weinig ventilatie. Isolatie is natuurlijk prima, maar we staan onvoldoende stil bij de nadelen. Bijvoorbeeld door onvoldoende ventilatie krijgen we snel een te hoog vochtigtigheidspercentage in huis en creeren we een geweldige leefomgeving voor de huisstofmijt.

Huisstofmijtallergie

We weten eigenlijk pas sinds een jaar of veertig dat de huisstofmijt verantwoordelijk kan zijn voor vervelende allergien. Veel mensen blijken allergisch voor de huisstofmijt. Beter gezegd, ze zijn allergisch voor de vervellingshuidjes en de uitwerpselen van de huisstofmijt. Maarliefst 10% van de westerse bevolking heeft hier in min of meerdere mate last van! Tel daarbij op dat het ook nog een lastig te bestrijden diertje is en het probleem is geschetst.

Bestrijden van de huisstofmijt

De beste bestrijding van een huisstofmijtallergie is de bestrijding van de huisstofmijt zelf. Als u in staat bent de huisstofmijt uit uw huis te verbannen, zal uiteraard de allergische reactie verdwijnen. Dat is echter simpeler gezegd dan gedaan. Zoals al gememoreerd is ventilatie een eerste vereiste. Houdt de luchtvochtigheid laag. Zorg voor een makkelijk schoon te houden vloer in de slaapkamer. Neem bij voorkeur geen stoffen vloerbedekking, maar denk aan laminaat e.d. Het goed schoonhouden van het beddengoed is vervolgens echt noodzakelijk. Lukt het ondanks deze voorzorgsmaatregelen niet om van de huisstofmijtallergie af te komen, bestaan er medicijnen die de allergie kunnen onderdrukken. Maar beter is het om de huisstofmijt zelf te lijf te gaan en ze uit je huis te verwijderen. Meer daarover leest u hier.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>